The Hatfield House – Abigail Price (circa 1748 – date of death unknown)


African Nova Scotian Affairs (ANSA) will be sharing short narratives over the next four weeks about various people, history and symbolism of African Heritage.

African Heritage Month Narratives – Week Three: When a woman rules, streams run uphill


Abigail Price, a free Black woman, appeared in The Book of Negroes, a registry of three thousand free Blacks who were granted ship passage from New York to Shelburne in 1783. 

In 1793, she had a home built in Tusket and on her deed, she was referred to as a widowed Black woman.  She then secured title to her land.  By 1816, Ms. Price is alleged to have sold the property marking an “X” over the sale indicating that she could not read or write. 

Additional information about her life and the circumstances surrounding the sale of her home have yet to be revealed.  Her image predates photography as well.

Today, the property is celebrated as The Hatfield House, a gourmet restaurant that boasts dishes such as filet mignon, pan seared tuna, Nova Scotia creamed lobster and English sticky toffee pudding.

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Le nom d’Abigail Price, une Noire libre, apparaît dans The Book of Negroes (le livre des Noirs), un registre de 3 000 Noirs libres autorisés en 1783 à embarquer à New York sur un navire à destination de Shelburne.

En 1793, Mme Price fit construire une maison à Tusket. L’acte précisait qu’elle était Noire et veuve. Elle obtint ensuite le titre de propriété de son terrain. En 1816, elle aurait vendu la propriété en apposant un « X » sur l’acte de vente, une indication qu’elle ne savait pas lire ni écrire.

On n’en sait pas beaucoup plus sur sa vie et sur les circonstances qui ont entouré la vente de sa maison. L’image que nous avons d’elle est également antérieure à la photographie.

Aujourd’hui, la propriété est connue sous le nom de Hatfield House, un restaurant gastronomique qui propose des spécialités comme le filet mignon, le thon saisi à la poêle, le homard de Nouvelle-Écosse à la crème et le pouding au caramel anglais.


Source:

https://www.thehatfieldhouse.ca/the-hatfield-house-history

http://www.argylecourthouse.com/content/sample-1-tusket

https://www.thehatfieldhouse.ca/

History / Archives

Additonal Toursim Resources
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